Att färglägga med torrchalks

Jag måste erkänna det - jag är beroende av mina torrchalks. Den här artikeln skrev jag för en tid sen till Kort i Fokus-bloggen:

Torrchalks är små kakor med "kritfärg" som man kan använda för att göra skuggor med, men också för att färglägga sina motiv med. Man applicerar torrchalksen med små pompombollar, med skumgummiapplikatorer (typ sådana man har till smink), med tops eller helt enkelt med fingrarna. Jag föredra att använda de små bollarna och håller fast dem med en krokodilklämma som jag fick med till mina chalks. Liknande manicker finns att köpa löst, annars kan man helt enkelt sätta fast en vanlig krokodilklämma på en pinne. Jag har svårt att få ett snyggt resultat med skumgummiapplikatorerna, jag tycker det oftast blir för randigt för min smak, och använder jag fingrarna har jag färgen överallt. Men det är en smaksak - så prova dig fram!

"Boll" och krokodilklämma på pinne:

image88

Det finns flera olika fabrikat av torrchalks, och vilken man tycker bäst om är även det en fråga om tycke och smak. Jag föredrar I Kan Dees torrchalks, jag tycker de ger lagom mycket färg för mitt sätt att använda dem. Har du provat och inte gillat torrchalksen så prova att byta märke, för det är verkligen tacksamt att färglägga med dem!

Jag kommer här visa hur jag gör när jag färglägger ett ganska enkelt motiv med pompombollar och krokodilklämma.

När man väljer sitt motiv så kan man använda i princip vilket motiv man vill, det enda som kan vara krångligt är små detaljer. Är det inte så petigt att de är exakt infärgade så går det bra det med - en stor fördel med torrchalksfärgläggning är att det SKA vara lite "slarvigt", det ger ett mjukt, charmigt intryck. För många små detaljer är dock svårt om de ska vara i olika färger, är det samma färg är det lätt...

image89

Börja med att ta lite färg på bollen. Börja med lite färg och prova dig fram, du kan alltid lägga på i flera lager!

image90

Stryk sedan mjukt ut färgen på motivet där du vill ha det. Svep/gnugga försiktigt dit färgen, vill du ha mer färg trycker du lite hårdare, tar flera gånger och har ev lite extra färg på bollen.

image91

Jobba dig över den delen av motivet som ska ha denna färg. Det gör inget om det kommer lite utanför, antigen låter du det vara kvar för en mjuk charmig look eller så tar du försiktigt bort det senare. Det finns speciella suddigummin för torrchalks som är mycket bra om man vill ha exakta linjer, men jag tycker det är en del av färgläggningstekniken att det inte är exakt! Man kan också gnugga bort lite med en ren pompomboll eller fingret så syns det inte lika mycket, det ger ett mjukare intryck än om man suddar med suddigummi.

image92

Här har jag lagt gul färg ovanpå det rosa för att ge en gul mitt på blomman. Jag har tagit rätt mycket färg på bollen och gnuggat fast den i mitten på blomman. Den rosa färgen som fanns där från början har delvis gnidits bort och delvis täckts över, på det viset får man ett mjukare intryck än om man suddar och lägger den gula färgen sen.

image93

Färglägg sedan stjälken på samma sätt.

image94

Det kommer ofast lite färgpulver utanför, men det gör inget, det är bara att blåsa bort när man är färdig. Enda skillnaden mellan de två senaste bilderna är att jag blåst bort extrapulvret!

Motivet är nu färdigt och kan fixeras. För att inte färgen ska gnidas av för minsta lilla fixerar man det, antingen med fixativ man köper i konstnärsbutikerna eller med vanlig hårspray. Till kort föredrar jag hårsprayen, den luktar bättre och är billigare! Jag är dock inte säker på om den är syrafri, vilket fixativet lär vara, så ska du använda ditt motiv till scrapbooking och vill ha det syrafritt rekommenderar jag fixativ. Lägg pappret med motivet på en skyddad yta och spreja ett tunt lager fixativ/hårspray över på lite avstånd. Använder du hårspray så se till att det är en sort som ger en fin "dimma", inte en som ger ett "droppregn".. jag hade ingen aning om att det fanns olika varianter, så det blev en besvikelse när jag köpte fel sort sist.

Beroende på vilken färgskala man använder och hur hårt man trycker man kan få olika resultat. På bilden nedan är den vänstra blomman färglagd med lätt hand och pastellchalks, den vänstra blomman har jag använt mer färg och chalks i knalligare färger.

image95

Man behöver dock inte använda bara "slarviga" motiv som blomman jag visat ovan. Jag färglägger det mesta med torrchalks, som du kan se nedan! De är underbart förlåtande och de flesta kan snabbt få ett bra resultat, så våga gör ett försök... har du inte egna torrchalks så se om det inte finns någon du kan låna av, eller åk på en pysselträff och leta reda på någon som har. Jag lovar, det är värt besväret!

image96

Annica/DesignAnnique

Kommentarer
Postat av: tropicalia

Vilket hårspray märke använder du för att "inte bli besviken"?

2007-06-26 @ 10:54:13
URL: http://tropicalia-se.blogspot.com/
Postat av: Anonym

Just nu har jag en flaska av märket Daniella som funkar utmärkt. Jag har också köpt en liten flaska av Klippotekets hårspray, och den verkar också OK. Den första jag hade minns jag tyvärr inte vilket märke det var, det KAN ha varit Proffs.
Man får helt enkelt prova sig fram... en ledtråd är om man "provsprayar" så ska det bli en dimma utan allt för stora droppar i, så det är bara att kolla igenom sitt eget eventuella lager och sen ge sig på vänners och bekantas. :-)

2007-06-26 @ 21:04:27
URL: http://designannique.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0